De Zegewagen – betekenis tarotkaart
Rechtop: Succes door zelfbeheersing. Je overwint de uitdagingen van het leven door  schijnbare tegengestelde (innerlijke) krachten te onder jouw wil te verenigen en samen te laten werken in je voordeel. Je hebt de situatie volledig onder controle.
Omgekeerd: Je komt niet vooruit doordat je wilskracht niet sterk genoeg is om de verschillende impulsen waar je aan bloot staat, te beteugelen en te kanaliseren. Je verliest controle over de situatie en je leven. Zelfoverschatting.
Astrologie: Kreeft   Elementen: Water
De Zegewagen – uitgebreide verklaring
Rechtop: De Zegewagen staat voor het boeken van een overwinning, je hebt alles uitstekend onder controle. Het leven bestaat uit allerlei uitdagingen die alleen overwonnen kunnen worden doordat je jouw innerlijke driften en passies weet te verenigen en zodanig te kanaliseren dat er een grote sprong vooraarts gemaakt kan worden. Het is je wilskracht en zelfbeheersing waarmee je dit weet te bereiken. Doordat je met jezelf in harmonie bent en uitstijgt boven je lagere aandriften kun je grootse dingen bereiken. Deze kaart staat ook traditioneel voor het maken van een reis, niet noodgedwongen, maar omdat je er klaar voor bent en het je wil is deze reis te ondernemen. De Zegewagen wijst je ook op het feit dat je nu een stap voorwaarts kan maken door besluitvaardig handelen. Welvaart, voorspoed en geluk worden verworven door jouw persoonlijke inzet.
Omgekeerd: De Zegewagen omgekeerd staat voor een strijd die verloren wordt. De reden van je nederlaag is gebrek  aan wilskracht. Innerlijk strijden je aandriften met elkaar en je laat jezelf meetrekken met waar deze krachten je voeren, zonder dat je een wezenlijke stap vooruit maakt. Je weet je leven niet onder controle te brengen, doordat je telkens weer dezelfde fouten maakt of op de verkeerde momenten aan jezelf toegeeft. De zegewagen omgekeerd kan ook staan voor zelfoverschatting en zelfverheerlijking, zonder dat dit door de werkelijkheid ondersteund wordt. Dit kan gepaard gaan met drugs of alcoholgebruik, maar leidt uiteindelijk altijd tot een smadelijke nederlaag. Hoogmoed komt voor de val. De Zegewagen kan zelfs wijzen op een zakelijk falen door gebrek aan besluitvaardigheid en twijfel.
De Zegewagen – beschrijving
Een wagenmenner staat in zijn zegewagen. De zegewagen wordt getrokken door twee sfinxen. De ene is wit en de andere is zwart. De wagenmenner is gekleed als een prins. Hij heeft een kroon op met een ster en zeven stenen. Zijn haar is goudblond. Hij draagt een wapenrusting in wit en zwart met schouderplaten in de vorm van gezichten. Het ene gezicht lacht en het andere grauwt. Op zijn borstkuras draagt hij een goudstralend vierkant embleem. In zijn hand heeft hij een staf zoals de Magiër die ook heeft.
De zegewagen zelf heeft een baldakijn dat bezet is met sterren en als zodanig een sterrenhemel voorstelt. Het baldakijn wordt gesteund door vier pilaren. De Zegewagen zelf heeft twee wielen en een gevleugeld embleem voorop. Het embleem stelt een staaf door een een ronde schijf voor. De zegewagen lijkt van steen gemaakt te zijn en heeft geen waarneembare wijze waarop deze door de sfinxen getrokken wordt. Hetzelfde geld voor de teugels die ontbreken. Het lijkt alsof de wagenmenner de sfinxen puur door zijn wilskracht beteugelt. Op de achtergrond is een stad te zien. De kaart is genummerd met het romeinse cijfer zeven.
De Zegewagen – symboliek
De wagenmenner stelt de ziel voor. De zegewagen staat voor het lichaam en de sfinxen voor de aandriften en passies die behoren tot onze lichaam en ziel. De wagenmenner heeft de aandriften onder controle en daardoor gaat de Zegenwagen waar zijn wil hem stuurt. De aandriften zijn grote krachten die als ze beheerst worden, kunnen leiden tot elke soort overwinning die de ziel beoogt. Overwinning op zichzelf en de daaruit voortkomende groei, maar ook de overwinning over de uitdagingen die door het leven op je pad geworpen worden. In de gehele kaart komt het overwinnen van deze tegengestelde krachten en aandriften aan de orde.
Deze dualiteit zie je terug in de witte en zwarte sfinxen die onze positieve en negatieve driften voorstellen. Ook de negatieve driften als aggressie, woede en wraakzucht zijn krachten die door ons vooruit kunnen helpen, mits goed gericht. Op de schouderplaten zie je vreugde en woede weerspiegeld, als de speigels van de ziel die alleen in harmonie kan zijn als aan beide emoties uiting en richting gegeven kan worden. De staaf en de schijf is een uitgesproken sexueel symbool dat verbeeld dat de mannelijke en vrouwelijke trekken van de ziel in harmonie gebracht zijn, de wielen en de assen staan voor nul en een, zijn en niet zijn. Alles is in harmonie en evenwicht en het leidende principe is de ziel. De kroon met zeven stenen staat voor het getal zeven, een zeer mystiek geladen getal dat overal terugkomt als een van de universele samenbindende principes. Denk maar aan de zeven dagen van de week, de zeven chakra’s, de zeven hoofdzonden en zo kun je nog een hele lange lijst aanleggen.
De gouden gloed op de achtergrond staat voor het intellectuele aspect dat het sleutelingrediënt is voor het bereiken van dit evenwicht en de wilskracht die daarvoor nodig is. De gevelugelde globe van het embleem, staat voor het zelfbewustzijn op de vleugels van de ambitie. Dat komt ook weer terug in de staf en de vierkanten in het embleem, baldakijn en de zegewagen zelf. De prins beheerst niet alleen zichzelf, maar net als de Magiër beheerst hij ook de vier elementen die door deze symbolen worden weergegeven. De sterrenhemel van het baldakijn verbeeldt de connectie van de ziel met het universum, de alziel waar alle levenskracht vandaan komt. De Zegewagen is erg groot in verhouding tot de stad op de achtergrond. Dit betekent, dat zijn wilskracht uitstijgt boven de regels van de vastgelegde conventies van de maatschappij of de sociale omgeving.