Ga naar de inhoud

Sleutelwoorden bij de Tarot van A.E.Waite – Hajo Banzhaf

Tarot veelschrijver

Loop bij een willekeurige boekhandel of bibliotheek de esoterie sectie binnen, op zoek naar boeken over de Tarot. Tien tegen een dat je een rijtje boeken van Hajo Banzhaf tegenkomt. Hajo was voor zover ik weet de veelschrijver over de Tarot. Als je zijn online tarot boekenzaak bezoekt dan tel je zo al meer dan vijftien boeken van zijn hand.  Bij een onderwerp als de Tarot, ligt het gevaar van in herhaling vallen snel op de loer. Op de boekenplank moet je dan ook altijd langs dertig titels Tarot voor beginners, voordat je bij die drie boeken terecht komt die iets dieper graven. Dat betekent dat de gemiddelde Tarotschrijver altijd op zoek moet naar een thema of een nieuwe invalshoek, zeker als je al meer dan vijf boeken voor beginners op je naam hebt staan. In dit geval koos Banzhaf voor sleutelwoorden.

Sleutelwoorden bij de Tarot

Steekwoorden zijn een geliefd instrument bij het duiden van de Tarot. Vaak zijn ze op veel manieren uit te leggen en tezamen vormen ze een leuke lego doos voor het doen van een duiding. Voor inspiratie uitstekend, maar het gaat uiteindelijk om de beelden die vertaald moeten worden naar een zinnig advies voor de vrager. Dus ik ben altijd wat achterdochtig als er alleen maar een berg steekwoorden bij een kaart gezet worden. Mijzelf aldus druk makend ben ik dit boek gaan lezen.

Standaard beginnersboek

De eerste honderd pagina’s van het boek zijn echter een standaard beginners boek over de Tarot met een redelijk traditionele opbouw. Eerst een uitleg over de Tarot in de vorm van een FAQ (veelgestelde vragen lijst). Dan een korte uitleg hoe je de kaarten moet leggen, gevolgd door 25 legsystemen en hun noodzakelijjk beknopte behandeling. Overigens toont Hajo zich hier als een echte structuur fanaat en leraar door ons te verblijden met een schema waarmee we in een oogopslag kunnen zien hoe moeilijk het legsysteem is en waar we het voor moeten gebruiken. Als ik zo’n schema zie moet ik altijd vertederd denken aan de auteur die vele avonden in discussie met zichzelf of zijn vrouw moeizaam bepaalt hoeveel punten moeilijker Het Keltische Kruis is dan Het Partnerspel. Geen moeite teveel om de kunst van het kaartleggen aanschouwelijker en makkelijker te maken.

Grote Arcana, Kleine Arcana, kaartuitleg

Het hoofdstuk met de kaartduidingen van de achtenzeventig kaarten van de Tarot wordt aangekondigd als sleutelwoorden bij de duiding. Maar is in feite een standaard opsomming van alle Tarotkaarten zoals je deze in elk standaard tarot werkboekje tegenkomt. Eerst de grote en dan de kleine arcana, per kaart een aantal kenmerken in steekwoorden beschreven en dan de duiding als dagkaart en als jaarkaart.

Sleutelwoordenlijst

Vanaf bladzijde 187 wordt het echt interessant en anders dan andere Tarotboeken, hier presenteert Hajo ons een lange lijst met kernwoorden en welke kaart daar betrekking op heeft. Zo kun je zoeken op vertraging en dan vind je daarachter de gehangene, zwaarden vier en pentakels zeven. Met een zin erachter hoe je vertraging op die kaart moet opvatten. Nadat ik een keer de lijst had doorgenomen kon ik echter geen goede manier bedenken waarop ik deze lijst op een nuttige manier kon aanwenden tijdens het kaartleggen en duiden. Helaas heeft Hajo geen toelichting bij deze lijst gegeven zodat het een opsomming is waar je kennis van neemt en misschien een keer aan refereert als je wil weten welke kaart nog meer gaat over abstinentie. Zo bezien is deze lijst wel leuk, maar uiteindelijk een redelijk nutteloze toevoeging aan het boek. De lijst van de tegenstellingen daarentegen is erg leuk en daar zie ik nog wel een toepassing voor. Helaas is dit maar een kort lijstje van twee pagina’s.

De tarot veelschrijver Hajo BanzhafHet leuke van Hajo’s boeken

Is dat Hajo allerlei interessante ideeën heeft over de symboliek van de Tarot en hoe deze samenhangt met alle andere mystieke en religieuze uitingen van de mens over de eeuwen heen. In zeer kort bestek komt hier zijn inzicht van de Tarot als beschrijving van een heldenreis nog eens op. Een thema waar hij later een compleet boek aan gewijd heeft. In de bijlage heeft hij een prachtige overpeinzing aangebracht over of de kaarten van de grote arcana in werkelijkheid het tijdperk van de Stier weerspiegelen. Nauwelijks hapklare kost voor een beginnersboekje over de Tarot, maar wel een compliment aan de intelligentie van de lezer van het boek. En een compliment aan Hajo die gedurende het gehele boek met de voeten stevig op de grond blijft ondanks het mystieke karakter van het onderwerp. Ik geef dit boek dan ook drie hogepriesters.

Tarotkaarten De HogepriesterTarotkaarten De HogepriesterTarotkaarten De Hogepriester

 

1 reactie op “Sleutelwoorden bij de Tarot van A.E.Waite – Hajo Banzhaf”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *