De Praktische Tarot – Dio Raman
Een tijdje terug kocht ik dit boek in een antiquariaat in Leiden. Het trok mijn aandacht omdat ik een vage herinnering had aan dit boek, ooit geleend uit de bibliotheek van Vlaardingen circa 25 jaar terug. Ik vond het toen een mysterieus werkje, dat zich niet heel erg aan de conventies van de gangbare tarot handboeken leek te houden. De ondertitel luidde spelen met de hermetische tarot. Omdat al het hermetische automatisch mijn aandacht trekt besloot ik daarom de kennismaking te hernieuwen.
De hermetische tarot 1
Op het binnenblad blijkt dat de praktische tarot deel uitmaakt van twee delen over de hermetische tarot, waarvan dit het meest praktische en dus minst hermetische gedeelte is. Terwijl dit deel apart gedrukt is in 1983, was het ooit bedoeld als bijlage van De Hermetische Tarot uit 1973 om te gebruiken voor duiding. De schrijver(s) geven in hun voorwoord aan dat na de oorspronkelijke enthousiaste ontvangst van De Hermetische Tarot er drie doelgroepen aftekenden. Zij die de Tarot alleen gebruikten voor duiding, zij die de Tarot alleen gebruikten voor zelfinzicht en zij die in beide soorten gebruik van de Tarot geïnteresseerd waren. Zo werd besloten om de hermetische tarot dan maar in twee delen uit te geven.
Ondanks het feit dat dit dus een praktisch handboek is, komt er toch nog een zekere mate van theorie om de hoek kijken. De schrijver ziet de Tarot vooral als een plaatjesboek vol met oerbeelden of archetypen. De oerbeelden resoneren met het zogenaamde bovenpersoonlijke onderbewustzijn. Plato, Freud en Jung worden erbij gehaald om een en ander te onderbouwen. Deze tamelijk theoretische verhandeling draaft nogal hoog, maar is op zich redelijk goed te volgen en niet al te langdradig. Twee hoofdstukken zijn gewijd aan onder- en boven-bewustzijn. Via bewustzijnsmodellen komen we uiteindelijk uit bij het coïncidentieprincipe, dat ik dan voor het gemak gelijkstel aan synchroniciteit. Daarmee is dit een gangbare verklaring van de werking van de Tarot in duiding en kaartleggen.
Eigenzinnige tarotkaarten
In de praktische tarot wordt voor duiding alleen gebruik gemaakt van de grote arcana. De grote arcana kent hier een traditionele rangschikking met de Magier als eerste, Gerechtigheid op 8, Kracht op 11 en de Zwerver op de laatste positie. Opmerkelijk zijn de soms afwijkende namen die aan de verder goed herkenbare kaarten gegeven zijn. De Dwaas wordt De zwerver , De Keizerin wordt de Oermoeder, De Toren wordt de verwoesting. Ik was aangenaam verrast dat de Tarot kaarten op zes uitknipvellen achter in het boek bijgevoegd waren (ik was nog aangenamer verrast dat ze er nog inzaten 🙂 ). De tarotkaarten zelf zijn niet bijzonder in artistieke zin. De tekenaar met de initialen FL heeft een bijna kinderlijke lijnvoering. De kaart illustraties zijn daardoor niet altijd een genot voor het oog. De beelden zijn echter zeer effectief neergezet en ontdaan van alle symboliek die er ooit vanuit de meer occulte tarothoek bijgevoegd is. Dus geen pentagrammen, kaballistische tekens, alchemistische verwijzingen of andere bijgevoegde symboliek. In de verantwoording verklaart de schrijver na grondige analyse van alle traditionele Tarotspelen, alleen de grootste gemeenschappelijke deler per kaart gehandhaafd te hebben. Dat verklaart de vaak eigenzinnige uitstraling die deze grote arcana heeft.
Duiding in de praktische tarot
De verklaring bij de kaarten wijkt gelukkig niet sterk af van wat gangbaar is. Daarmee kan iemand die gewend is aan Waite-Smith of een oudere tarot, bv de Marseille tarot, ook snel met deze Tarot van Dio Raman aan de slag. De legpatronen zijn wel weer duidelijk anders. Dio Raman baseert zich hier op oerpatronen en komt niet met dagkaarten of een keltisch kruis op de proppen. In het boek komen acht legpatronen aan de orde zoals de driehoek, het vierkant, de vijfhoek, het kruis, etc… Elk patroon kent zijn eigen duidingsdoel en uitleg. Gelukkig staan in de laatste hoofdstukken twee volledig uitgewerkte duidingsvoorbeelden, zodat het volledig helder wordt hoe Dio Raman de toepassing in de praktische tarot bedoelt heeft.
Mysterieuze Schrijver
Bij mijn naspeuringen op internet naar de schrijver van dit boek, Dio Raman, kwam ik bitter weinig over de persoon of personen achter dit boek te weten. Het voorwoord rept van meerdere schrijvers en dit lijkt in lijn met een stukje tekst dat ik vond op een antiquariaat site, dat stelt dat Dio Raman een anagram is van de namen van de schrijvers.
Het anagram Dio Raman werd gekozen door drie mensen welke hiermee uitdrukken dat zij hun identiteit niet willen verbinden met hun afzonderlijke namen, maar met hun gezamenlijke arbeid.
Wat mij betreft hadden zij best allemaal hun naam erop mogen zetten, want het boek verdient een (of meer) geestelijke ouders en wekt nu de indruk van een mysterieus weeskind. Mocht iemand meer informatie over de schrijvers achter het anagram Dio Raman hebben, schroom dan niet om dat in het commentaar te vermelden. De makers verdienen zeker wat eer toegezwaaid te worden voor deze eigenzinnige tarot handleiding.
Het Oordeel
De praktische tarot benadert het duiden van de Tarot zuiver vanuit archetype en synchroniciteit. Dat betekent dat de nadruk zeer sterk ligt op het beeld en zijn symboolwerking. De schrijvers hebben de lezer enorm geholpen door een geheel eigen ontwerp voor de grote arcana voor te leggen, die geheel ontdaan is van occulte en numerologische franje. De plaatjes zijn misschien niet ieders kopje thee, maar zijn wel zeer effectief in het overbrengen van de boodschap. Ik vind het een compact en prettig geschreven handleiding die ik zeker kan aanbevelen als je eens met een andersoortige tarot wilt experimenteren, zonder het gevoel te krijgen al te ver van de traditionele werkwijze af te dwalen. Ik geef De Praktische Tarot drie maal “de Wijze”.
Verkrijgbaarheid
De praktische tarot is in het tweedehands circuit nog uitstekend verkrijgbaar, al zal niet elk exemplaar compleet met de tarotkaarten set komen. Ik denk er sterk over om op deze site in ieder geval één legging met dit kaartenspel neer te zetten zodat een ieder met dit boek, maar zonder de kaarten in ieder geval de leggingen kan doen (zonder het eigen boek aan stukken te knippen).